Wat is een CMS?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat is een CMS?

CMS is een afkorting van Content Management System. Een CMS is een software toepassing voor het managen van de inhoud van een website en bestaat ten minste uit de volgende onderdelen:

  • een administratiemodule, waar gegevens kunnen worden ingevoerd, verwijderd of aangepast.
  • een database voor de opslag van gegevens.
  • een presentatiemodule, waar ingevoerde gegevens door bezoekers kunnen worden bekeken.

Zelf uw website onderhouden

Een website die gebruik maakt van zo’n systeem kan onderhouden worden door u zelf. U kunt teksten en afbeeldingen plaatsen en wijzigen via een teksteditor. Omdat dit lijkt op het werken in Word zal dit voor u vertrouwd aanvoelen. Ook kunt u zelf menu’s aanmaken en meer pagina’s toevoegen. Websoleil werkt met de open source systemen WordPress en Joomla.

CMS WordPress

CMS WordPressWordPress is oorspronkelijk bedoeld om blogs mee te schrijven. Intussen is het doorontwikkeld en een volwaardig systeem voor websites geworden. Meer over WordPress kunt u lezen via: WordPress

CMS Joomla!

CMS JoomlaDe naam Joomla is een fonetische spelling van het Swahiliaanse woord ‘jumla’ dat staat voor ‘allen tezamen’ of ‘als een geheel’. Deze naam is gekozen omdat mensen over de hele wereld samen aan dit systeem werken. Over Joomla kunt u lezen via: www.joomla.org

Voordelen

WordPress en Joomla zijn populaire gratis systemen en daardoor ook aantrekkelijk voor ontwikkelaars. Het gevolg hiervan is dat er veel uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Bovendien is de broncode van beide systemen open source, dat wil zeggen dat de broncode openbaar is, voor iedereen in te zien en aanpasbaar.

WordPress heeft een minder steile leercurve en mijn ervaring is dat gebruikers het makkelijker vinden werken dan Joomla. Voor complexere websites biedt Joomla meer mogelijkheden.

Lees meer over:
Het ontwikkelen van een nieuwe website
Het laten ombouwen van uw website

Naast Joomla en WordPress zijn er nog vele andere CMS pakketten, zowel betaald als onbetaald.